Genbrug af regnvand

​Ved at opsamle og genbruge regnvandet fra husets tag kan du slå tre fluer med et smæk:

  • Du kan bidrage til, at vi også i fremtiden har rent drikkevand af god kvalitet.
  • Du kan aflaste kloakkerne og nedsætte risikoen for oversvømmelse.
  • Du kan spare på dine udgifter til vand.

Vi er ret forkælede her i Danmark med en drikkevandsforsyning, der næsten udelukkende er baseret på grundvand. Det varer måske ikke ved, da vi bruger meget vand. Meget af det fine rene drikkevand, vi tapper ud af hanen i køkkenet, bryggerset, badeværelset eller den udendørs vandhane, bruges til ting, hvor det måske ikke er nødvendigt med drikkevand, f.eks. til vanding af haven, toiletskylning, tøjvask og bilvask.

Når du opsamler regnvand, kan du også nedsætte risikoen for oversvømmelse af din egen eller naboens kælder. Inden for de seneste år har vi flere gange oplevet skybrud, der var så voldsomme og langvarige, at mange kloakker rundtomkring i landet ikke kunne nå at lede vandet bort hurtigt nok. Det gav oversvømmelser af både kældre og hele boligkvarterer. På grund af klimaforandringerne kan vi formodentlig se frem til flere af den slags voldsomme regnskyl i fremtiden. Ved at opsamle regnvand på din grund kan du være med til at aflaste kloakkerne, så risikoen for oversvømmelser bliver mindre.

Hvor meget kan du spare på dit vandforbrug?

Du kan hjælpe din egen privatøkonomi ved at opsamle og genbruge regnvand. I en almindelig familie er det ca. 40 procent af vandforbruget, der bruges til toiletskylning og tøjvask. Hvis du bruger gratis regnvand her, kan du altså spare 40 procent på din vandregning eller måske mere.

Hvad kan opsamlet regnvand bruges til?

Der er ingen grund til at bruge rent og fint drikkevand fra vandhanen til:

  • Toiletskylning
  • Tøjvask
  • Bilvask
  • Havevanding og vanding af potteplanter.​

Toiletskylning

Regnvand er udmærket til at skylle ud i toilettet med. Det har den fordel, at du slipper for aflejringer af kalk i toilettet, fordi regnvand ikke indeholder så meget kalk som vandhanevand. Da skidt gerne sætter sig fast i kalkaflejringer, bliver det også lettere at holde toiletkummen ren, og du kan bruge mindre rengøringsmiddel og kalkfjerner.

Tøjvask

Regnvand kan sagtens bruges i vaskemaskinen. Her er det også en fordel, at der er mindre kalk i vandet. Det betyder nemlig, at du kan spare meget på vaskemidlet. Mindre kalk i vandet betyder desuden, at vaskemaskinen holder længere, da kalk slider på den.

Bilvask

Regnvand kan uden problemer bruges til at vaske bil i. Også her har det den fordel, at du kan bruge mindre sæbe. Du slipper også for kalkstriber på bilen.

Havevanding og vanding af potteplanter

Regnvand er meget velegnet til at vande blomster, buske og krukker i haven og potteplanter indendørs. Mange planter kan bedre lide regnvand end vandhanevand, fordi det indeholder mindre kalk. Især orkideer er vilde med regnvand. Når du vander med regnvand, slipper du også for kalkrande på potteplanternes blade og på urtepotterne.

I køkkenhaven skal du være lidt mere forsigtig, hvis du vander med regnvand – i hvert fald hvis du bruger en vandkande med brusehoved. Vandet kan nemlig indeholde bakterier, som f.eks. stammer fra fugleklatter på taget.

Du kan roligt bruge regnvand til grøntsager, som skal koges, før du spiser dem. Og du kan også sagtens bruge regnvand til tomat- og agurkeplanterne i drivhuset, hvis planterne suger vandet op nedefra, uden at regnvandet kommer i direkte kontakt med grøntsagerne. Men du bør ikke vande jordbær, salat og andre bladgrøntsager, der spises rå, med regnvand ved overbrusning.

Skal vi udarbejde et tilbud på dit næste projekt?

Vores kompetencer spænder bredt og vi brænder for at hjælpe dig, hvorfor du altid er velkommen til at kontakte os for yderligere spørgsmål.

Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt og vi glæder os til at høre fra dig.

Kontakt os for rådgivning eller et uforpligtende tilbud

Har du brug for rådgivning i forhold til din specifikke opgave, eller kunne du tænke dig at indhente et uforpligtende tilbud, så er du altid meget velkommen til at tage kontakt til vores tømrer. Du kan enten ringe til os på telefon 53 59 70 50, eller du kan skrive til vores e-mail jj@superhuse.dk.​​

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Tømrermester Jacob Johansen

​Bygmestervej 3, 5854 Gislev

​CVR: 37507970

Superhuse ApS

Bygmestervej 3, 5854 Gislev

​CVR: 37606499​

Kontakt os

Telefon: 53 59 70 50

E-mail: jj@superhuse.dk